Wspaniała rolada do podania na zimno na kolację lub jako przystawkę
3 godz.
Składniki:
1,5 kg schabu
30 dkg pieczarek
1 mała cebula
Sól, pieprz
Olej do smażenia i posmarowania mięsa
1 kajzerka
½ szklanki mleka
2 białka z jaja
Bawełniana nić do rolowania mięsa
Rękaw do pieczenia
Rolada schabowa z farszem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Schab umyj rozkrój ostrym nożem na płat o grubości ca 2 cm ,mocno posól, posmaruj olejem i odstaw w chłodzie na kilka godzin
2. Pieczarki umyj obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
3. Rozdrobnione pieczarki włóż na rozgrzana patelnie bez tłuszczu i mieszając doprowadź do odparowania nadmiaru wody
4. Na tę samą patelnię wlej olej i na rozgrzany tłuszcz wsyp rozdrobniona cebulę i zeszklij
5. Rozdrobnioną kajzerkę włóż do mleka i rozgnieć dokładnie widelcem
6. Połącz kajzerkę z pieczarkami oraz z białkiem i dokładnie rozdrobnij, posól i popieprz
7. Schab wyjmij z lodówki
8. Powierzchnię mięsa posmaruj białkiem
9. Masę pieczarkową starannie rozsmaruj na płacie schabu i zroluj bardzo ciasno
10. Zrolowane mięso obwiąż ciasno bawełnianą nicią , włóż do rękawa i umieść w gorącym piecu (150*C) na 3 godziny
11. Schłodzone dobrze mięso rozsznuruj i umieść w lodówce
Porady
Aby farsz przylegał do mięsa ,rozkrojony płat mięsa przed nałożeniem farszu posmaruj białkiem. . Ważne też, aby roladę przed pieczeniem mocno zesznurować .
Komentarze