1 kg schabu bez kości
100g żurawiny suszonej
50g migdałów w płatkach
10dag sera żółtego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, oliwa z oliwek
Rolada schabowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozkrawamy na duży płat w kształcie prostokąta. Mięso skrapiamy z obu stron oliwą i posypujemy przyprawami. Następnie trzymamy je w lodówce kilka godzin, aby przeszło przyprawami.
2.Po wyjęciu mięsa, smarujemy je z jednej (wewnętrznej) strony koncentratem pomidorowym, ścieramy na nie pół sera żółtego, posypujemy żurawiną i migdałami i ścieramy drugą połowę sera.
3.Mięso z farszem zwijamy ciasno w roladę i obwiązujemy nicią. Następnie roladę obsmażamy na rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.
4.Obsmażoną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 70 min.
Porady
Wytworzony przy pieczeniu sok, można wykorzystać do sporządzenia sosu do mięsa.
Komentarze