Rolada naleśnikowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszny deser dla małych i dużych

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    100 g mąki
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżka kakao
    1 duże jajko
    olej do smażenia
    Farsz :
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki serka waniliowego
    300 g truskawek
    3 łyżki cukru
    1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada naleśnikowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki przebieramy, myjemy, usuwamy szypułki.
    Kilka zostawiamy do dekoracji, resztę zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły sok.
    Trzy łyżki soku zostawiamy, resztę gotujemy i wkładamy truskawki. Chwilę trzymamy na małym ogniu, gdy truskawki zrobią się szkliste, dodajemy pozostały sok wymieszany ze skrobią.
    Mieszamy ostrożnie i chwilę gotujemy aż kisiel zgęstnieje. Studzimy.
  • 2. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na pół godziny.
    Potem smażymy 4 duże naleśniki. Studzimy.
  • naleśniki do rolady 3. Oba serki mieszamy ze sobą.
    Naleśniki rozkładamy, aby tworzyły prostokąt.
  • naleśniki 4. Serki rozprowadzamy na naleśnikach, na wierzchu kładziemy kisiel z truskawkami.
    Zwijamy ciasno w rulon i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Porady

Do tego deseru można użyć truskawek świeżych lub mrożonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Serek Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować