Rolada naleśnikowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki przebieramy, myjemy, usuwamy szypułki.
Kilka zostawiamy do dekoracji, resztę zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły sok.
Trzy łyżki soku zostawiamy, resztę gotujemy i wkładamy truskawki. Chwilę trzymamy na małym ogniu, gdy truskawki zrobią się szkliste, dodajemy pozostały sok wymieszany ze skrobią.
Mieszamy ostrożnie i chwilę gotujemy aż kisiel zgęstnieje. Studzimy.
2.Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na pół godziny.
Potem smażymy 4 duże naleśniki. Studzimy.
3.Oba serki mieszamy ze sobą.
Naleśniki rozkładamy, aby tworzyły prostokąt.
4.Serki rozprowadzamy na naleśnikach, na wierzchu kładziemy kisiel z truskawkami.
Zwijamy ciasno w rulon i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Porady
Do tego deseru można użyć truskawek świeżych lub mrożonych
Komentarze