Rolada łaciata z masa orzechową

4.48 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Skorzystałam z przepisu mojej mamy. Rolada robi wrażenie swoim wyglądem i smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki octu
    Masa:
    1 szklanka mleka
    25 dkg margaryny
    10 dkg orzechów
    8 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada łaciata z masa orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d980dx 1. Białka ubić z cukrem. Żółtka połączyć z proszkiem do pieczenia i octem dodać do białek, nadal ubijać.Do masy jajecznej dodać mąkę, budyń, wymieszać.
  • image-16660qk 2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.
  • image-1gu0yy0 3. Przygotować formę o rozm. 32x20cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać do formy na przemian po szerokości lub po skosie. Piec w piekarniku przez 30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę zwinąć w roladę. Odstawić do wystygnięcia.
  • image-1e5i3ds 4. Orzechy zmielić .
  • image-1w3p4v9 5. Mleko zagotować . Gorącym mlekiem zalać orzechy, pozostawić do wystygnięcia.
  • image-1buv432 6. Margarynę zmiksować z cukrem, dodawać po łyżce orzechów.
  • image-1s14t6e 7. Roladę posmarować masą orzechową, zrolować. Posypać cukrem pudrem , położyć do lodówki . Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować