Rolada łaciata z masa orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem. Żółtka połączyć z proszkiem do pieczenia i octem dodać do białek, nadal ubijać.Do masy jajecznej dodać mąkę, budyń, wymieszać.
2.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.
3.Przygotować formę o rozm. 32x20cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać do formy na przemian po szerokości lub po skosie. Piec w piekarniku przez 30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę zwinąć w roladę. Odstawić do wystygnięcia.
4.Orzechy zmielić .
5.Mleko zagotować . Gorącym mlekiem zalać orzechy, pozostawić do wystygnięcia.
6.Margarynę zmiksować z cukrem, dodawać po łyżce orzechów.
7.Roladę posmarować masą orzechową, zrolować. Posypać cukrem pudrem , położyć do lodówki . Udekorować według uznania.
Komentarze