Rolada orzechowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem. Dodać cukier waniliowy i żółtka. Ubić. Pod koniec wsypać orzechy wymieszane z przesianą mąką. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (tą co jest na wyposażeniu piekarników) i piec w temp. 180*C przez ok. 15 min. Wyjąć na ściereczkę i jeszcze ciepłe zwinąć, do momentu wystudzenia ciasta.
2.Krem:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać tężejącą galaretkę. 3/4 masy wyłożyć na ciasto. Trzy brzoskwinie, obrać, usunąć pestki i pokroić w drobne kawałki. Owoce rozłożyć na całej powierzchni kremu. Zwinąć roladę i wstawić do lodówki do czasu stężenia.
3.Ciasto dowolnie udekorować, ja odłożyłam trochę kremu, posmarowałam nim roladę, posypałam startą czekoladą i przystroiłam plasterkami brzoskwini.
Komentarze