Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32cmx38cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
3.Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.
4.Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić
w kąpieli wodnej.
5.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
6.Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze