Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak - do kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt na formę 33x43cm:
    5 jajek
    1/2 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki - 2 łyżki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    120 ml śmietany 30%
    120 g serka mascarpone
    1/2 słoika dżemu porzeczkowego
    2/3 szkl. cukru
    1 śmietan-fix

    Poncz:
    sok z 1 cytryny
    1 łyżka miodu
    3-4 łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodajemy po 1 żółtku, a na sam koniec przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Uderzamy miską o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Masę rozprowadzamy równo w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż po wyjęciu biszkopt odwracamy na ściereczkę, ściągamy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (uważając, aby nie przebić), dodajemy śmietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i dżem porzeczkowy, całość dokładnie łączymy.
  • 3. Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny.
  • 4. Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze stężała.

Porady

Można polać całość np. polewą lub odłożyć 3-4 łyżki kremu i udekorować nim wierzch. Aby upiec biały biszkopt nie odejmujemy 2 łyżek mąki i nie dodajemy kakao. Zbyt długi czas pieczenia może spowodować pękanie przy zwijaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować