Rolada kawowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna i prosta w wykonaniu, a przy tym świetnie wygląda.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto piekę na blasze o wymiarach 24x38 cm.

    Składniki na biszkopt:
    -5 jajek
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao

    Krem:
    -500 ml śmietany kremówki
    -2 łyżki cukru pudru
    -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -2 opakowania "śmietan-fixu"

    Prócz tego potrzebujemy ok 250 g świeżych malin.

Rolada kawowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy na białą, puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy tylko chwilę- gdy składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę, wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do rozgrzanego w temp 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Pamiętajmy, aby piekarnik był dobrze nagrzany, w przeciwnym razie biszkopt nam nie urośnie. Gdy ciasto jest gotowe, jeszcze gorące wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odklejamy papier. Zwijamy biszkopt ze ściereczką w rulon. Czekamy aż ostygnie.
  • 2. Krem: schłodzoną wcześniej śmietanę ubijamy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem, kawą i "śmietan-fixem". Wykładamy na biszkopt. Na kremie układamy maliny, całość zwijamy w roladę. Ciasto dekorujemy niewielką ilością kremu oraz malinami. Możemy również posypać je startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy