Rolada biszkoptowa z nadzieniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180 st C ok 20-25 min. Gorący biszkopt zwinąć w ścierkę, aby później nie połamał się.
2.Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Ser ricotta utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać z masą.
3.Biszkopt rozwinąć, nadziać masa serową, część rozsmarować na wierzchu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, przestudzoną wysmarować na połowie rolady, by rolada była biało-brązowa. Posypać z wierzchu posypką dekoracyjną.
Komentarze