Rolada biszkoptowa z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą prostokątną blachę, będącą na wyposażeniu piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy żółtkowej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką rózgową. Rozsmarowujemy ciasto na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
2.Czystą, suchą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem. Wykładamy na nią upieczony biszkopt. Usuwamy papier do pieczenia i zwijamy ciasno biszkopt razem ze ściereczką. Odkładamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę (20min w zamrażarce) ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Mieszamy z serkiem mascarpone i przestudzoną żelatyną.
3.Rozwijamy zimny biszkopt ,rozsmarowujemy na nim masę śmietanowo-serową.Zwijamy ciasno
4.,Dekorowanie: Ubijamy wcześniej schłodzoną śmietankę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Obkładamy nią wierzch rolady. Na całej powierzchni robimy delikatne wzorki zdobienia ,można posypać czekoladą owocami.Schładzamy całość w lodówce
Komentarze