Soczysty i aromatyczny mus z pierwszych papierówek owinięty w delikatne ciasto biszkoptowe. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady i ozdobiona wiórkami kokosowymi. Owocowy smak lata!
Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę.
2.Dalej ubijając dodawać do piany po jednym żółtku.
3.Do masy przesiać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
4.Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na to przełożyć ciasto i rozprowadzić równą warstwę.
5.Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
6.Przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypać ją delikatnie cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę tak, aby na wierzchu był papier do pieczenia.
Delikatnie zdjąć papier. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
7.Jabłka – jeśli są świeże, zetrzeć na dużych oczkach tarki i przesmażyć, aż będą miękkie. Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, podgrzać. Dodać przyprawy i rodzynki. Do gorących jabłek wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dosłodzić do smaku. Wystudzić, aż zaczną delikatnie gęstnieć pod wpływem galaretki.
8.Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, wykładać porcjami jabłka i znów zwijać. Na koniec owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
9.Przygotować ulubioną polewę do ciast i ozdobić roladę, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze