Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 °C
(z termoobiegiem: do 180 °C).
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć
z 4 łyżkami ciepłej wody, 50 g cukru
i cukrem waniliowym na puszystą
masę. Białka ubić z resztą cukru
i wyłożyć na masę z żółtek. Mąki
wymieszać z kakao i przesypać na
pianę. Wszystko delikatnie wymieszać
i rozprowadzić na wyłożonej
papierem do pieczenia blasze. Piec
ok. 10 minut. Biszkopta wyłożyć na
oprószoną cukrem kuchenną ściereczkę.
Papier zwilżyć wodą i usunąć.
Biszkopta zwinąć i wystudzić.
2.Cukier podgrzewać, mieszając,
aż powstanie karmel. Wymieszać
z syropem, 40 g śmietanki
i masłem. Dodać czekoladę i ekstrakt.
Rozprowadzić na folii aluminiowej
i wystudzić. Pozostałą śmietankę
ubić na sztywno. Krokanta
zmiksować. Wymieszać najpierw
z 3 łyżkami śmietany, a następnie
z resztą. Biszkopta rozwinąć i posmarować
masą. Ponownie zwinąć
i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
Można oprószyć cukrem pudrem
i udekorować wiórkami czekolady.
Komentarze