Rolada cappuccino z masą kajmakowo- makową

5 (160 ocen)

  • 40 min

Alternatywa dla strucli makowej? Może być i tak. Biszkoptowa rolada o smaku cappuccino z maślaną masą kajmakowo- makową. Ciasto jest dość grube, masy też jest dużo, tak więc rolada wychodzi duża.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy
    2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    3 łyżki cappuccino w proszku

    Masa:
    1 puszka kajmaku (ok. 500 g)
    200 g masła
    200 g masy makowej z puszki
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Kajmak Kawy Cappuccino

Rolada cappuccino z masą kajmakowo- makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do piany z białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, budyń w proszku i cappuccino w proszku. Krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Wyłożyć na dużą blachę dołączoną do piekarnika, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 180°C. Gorącą roladę zwinąć razem z papierem do pieczenia (zwijać od krótszego boku). Zostawić do ostudzenia.
  • 2. Krem:
    Masło wyjąć z lodówki 10 minut przed robieniem masy, pokroić na plastry. Miksując, dodawać po łyżce masy kajmakowej do całkowitego jej wkręcenia. Następnie, miksując, dodać masę makową.
  • 3. Wykonanie:
    Roladę delikatnie rozwinąć. Masę rozłożyć, równomiernie rozsmarować na cieście (5 cm do końca smarować zdecydowanie mniej). Delikatnie, nie za ciasno, zwinąć (już bez papieru). Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Masy wychodzi dość grubo, można zrobić z 3/4 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mak Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować