Rogaliki pomarańczowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże dodajemy cukier. Wlewamy letnią wodę, rozpuszczamy w niej drożdże. Rozczyn oprószamy mąką i solą. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na rozczynie powinny pojawić się pęknięcia.
Zagniatamy ciasto, aż stanie si gładkie i będzie odstawać od ręki. Formujemy z ciasta kulę oprószamy mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 15-30 minut.
Ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką. Każdą część ciasta wałkujemy do uzyskania okrągłego placka.
Każde ciasto obficie smarujemy masłem, a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Każde koło dzielimy radełkiem na 8 -10 trójkątów i zwijamy rogalki. Rogaliki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Komentarze