Rogaliki piwne z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciasto (piwo dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto owonąć w folię i wsadzić do lodówki na min. 30 min. (najlepiej na całą noc).
2.Ciasto odrywać prcjami i rozwałkowywać na placki wielkości dużego talerza.
3.Gotowy placek pokroić na ćwiartki (jak pizzę, na 8 części). Na każdej części ułożyć konfiturę i zawijać rogaliki.
4.Ułożyć na blasze wyłożonej papier do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 min.
5.Gotowe rogaliki podawać posypane cukrem pudrem.
Porady
Ciasto najlepiej trzymać ciągle w lodówce, odrywać tylko potrzebną porcję. W ten sposób będzie ciągle zimne i będzie się lepiej rozwałkowywało.
Komentarze