ROGALIKI PIWNE z MARMOLADĄ

4.48 (196 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, rozpływające się w ustach rogaliki na podwieczorek do niedzielnej herbatki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    400 g maki pszennej
    300 g masła lub margaryny
    160 g cukru  
    ok. 200 ml jasnego piwa
    cukier waniliowy

    dodatkowo:
    ulubiona konfitura lub marmolada (u mnie wieloowocowa z różą)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Rogaliki piwne z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciasto (piwo dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto owonąć w folię i wsadzić do lodówki na min. 30 min. (najlepiej na całą noc).
  • image-0akog94 2. Ciasto odrywać prcjami i rozwałkowywać na placki wielkości dużego talerza.
  • image-23n5grc 3. Gotowy placek pokroić na ćwiartki (jak pizzę, na 8 części). Na każdej części ułożyć konfiturę i zawijać rogaliki.
  • image-0s9c7ku 4. Ułożyć na blasze wyłożonej papier do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 min.
  • 5. Gotowe rogaliki podawać posypane cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej trzymać ciągle w lodówce, odrywać tylko potrzebną porcję. W ten sposób będzie ciągle zimne i będzie się lepiej rozwałkowywało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować