Rogaliki z szynką i serem

4.47 (169 ocen)

Takie rogaliki mogą stanowić smaczny obiad, lunch do pracy lub imprezową przekąskę. Smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do nadzienia oprócz ketchupu możemy dodać także majonez.

Składniki:

  • (24 sztuki):
    • CIASTO:
    • 20g świeżych drożdży,
    • 4,5-5 szklanek mąki,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 1 łyżka cukru,
    • 3 łyżki oleju,
    • Około 1 i ¾ szklanki letniej wody,
    • NADZIENIE:
    • 150g szynki,
    • 100g żółtego sera,
    • 2-3 łyżki ketchupu,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko,
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki Przekąski

Rogaliki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki z szynka i serem 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.
  • rogaliki z szynka i serem 2. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • rogaliki z szynka i serem 3. W tym czasie szynkę i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy ją z ketchupem (możemy dodać też majonezu).
  • Rogaliki z szynka i serem 4. Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 równych części – powstanie 8 trójkątów.
  • Rogaliki z szynka i serem 5. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.
  • Rogaliki z szynką i serem 6. Rogaliki zostawiamy w pewnych odstępach od siebie, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem.
    Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować