Takie rogaliki mogą stanowić smaczny obiad, lunch do pracy lub imprezową przekąskę. Smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do nadzienia oprócz ketchupu możemy dodać także majonez.
Rogaliki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.
2.Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3.W tym czasie szynkę i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy ją z ketchupem (możemy dodać też majonezu).
4.Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 równych części – powstanie 8 trójkątów.
5.Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.
6.Rogaliki zostawiamy w pewnych odstępach od siebie, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem.
Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Życzę smacznego
Komentarze