Rogaliki z szynką i serem

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiedyś przygotowywałam potrawy i piekłam ciasta na wesela. Teraz jestem na emeryturze i gotuję już tylko dla 5-osobowej rodziny. W niedziele odwiedzają nas wnuki. Wtedy robię dla nich coś oryginalnego

Składniki:

  • ● 1 dag drożdży
    ● 3 łyżki mleka
    ● szczypta cukru
    ● 30 dag mąki
    ● 15 dag masła
    ● 2 jajka
    ● żółtko
    ● 8 dag szynki wołowej
    ● 5 dag żółtego sera, np. goudy
    ● łyżeczka suszonej szałwii
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Rogaliki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z szynką i serem 1. Drożdże ucieramy z cukrem.
    Zalewamy ciepłym mlekiem,
    mieszamy. Mąkę przesiewamy
    do miski. Wsypujemy szczyptę
    soli i wlewamy rozczyn. Mieszamy.
    Przykrywamy i odstawiamy
    na 15 minut w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia.
  • Rogaliki z szynką i serem 2. Masło roztapiamy. Ciepłe
    wlewamy do ciasta. Dodajemy
    rozkłócone jajka. Wyrabiamy.
    Ciasto ponownie przykrywamy
    i odstawiamy w ciepłe miejsce,
    aż podwoi objętość.
  • Rogaliki z szynką i serem 3. Szynkę kroimy w małą kostkę.
    Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy.
    Wycinamy trójkąty
    o bokach 14 cm. Układamy ser i szynkę. Posypujemy
    szałwią. Formujemy rogaliki.
    Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
    Rogaliki układamy w odstępach
    na blasze wyłożonej
    papierem do pieczenia. Odstawiamy
    na 20 minut w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy
    15 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować