Kiedyś przygotowywałam potrawy i piekłam ciasta na wesela. Teraz jestem na emeryturze i gotuję już tylko dla 5-osobowej rodziny. W niedziele odwiedzają nas wnuki. Wtedy robię dla nich coś oryginalnego
Składniki:
● 1 dag drożdży
● 3 łyżki mleka
● szczypta cukru
● 30 dag mąki
● 15 dag masła
● 2 jajka
● żółtko
● 8 dag szynki wołowej
● 5 dag żółtego sera, np. goudy
● łyżeczka suszonej szałwii
● sól
Rogaliki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże ucieramy z cukrem.
Zalewamy ciepłym mlekiem,
mieszamy. Mąkę przesiewamy
do miski. Wsypujemy szczyptę
soli i wlewamy rozczyn. Mieszamy.
Przykrywamy i odstawiamy
na 15 minut w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
2.Masło roztapiamy. Ciepłe
wlewamy do ciasta. Dodajemy
rozkłócone jajka. Wyrabiamy.
Ciasto ponownie przykrywamy
i odstawiamy w ciepłe miejsce,
aż podwoi objętość.
3.Szynkę kroimy w małą kostkę.
Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy.
Wycinamy trójkąty
o bokach 14 cm. Układamy ser i szynkę. Posypujemy
szałwią. Formujemy rogaliki.
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Rogaliki układamy w odstępach
na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Odstawiamy
na 20 minut w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy
15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 200 °C.
Komentarze