Rogaliki z masą makową i kakaowym lukrem

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Idealnie kruche, aromatyczne i delikatne w smaku. Rozpływają się u ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 70 dkg mąki
    1 kostka roztopionej margaryny (250g)
    5 dkg drożdży
    0,5 szklanki mleka ciepłego
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    masa makowa

    LUKIER KAKAOWY
    pół łyżeczki kakao
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki wody
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z masą makową i kakaowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki makowe 1. Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto łatwo i bardzo fajnie się gniecie.
  • Rogaliki makowe 2. Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą.
  • Rogaliki makowe 3. Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa.
  • Rogaliki makowe 4. Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę masy makowej i zwijać rogaliki.
  • Rogaliki makowe 5. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni.
  • Rogaliki makowe 6. Wystudzić. Składniki na lukier połączyć ze sobą do momentu rozpuszczenia cukru . Gotowe rogaliki polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować