Rogale a'la marcińskie

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Rogale są bardzo delikatne, niesamowicie smaczne, na jednym trudno poprzestać.Mają też piękne listki , tak charakterystyczne dla ciasta półfrancuskiego

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • Rogale na św. Marcina




    SKŁADNIKI: na ok. 20 rogali
    czas przygotowania łącznie z czasem oczekiwania ok. 12 godzin

    Ciasto:


    50 g drożdży (świeże)
    200 ml zimnego mleka
    100 ml zimnej wody
    2 zimne jajka
    100 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 700 g mąki
    dodatkowo mąka do podsypania
    250 g zimnego masła w plasterkach
    1 roztrzepane jajko

    Mak:

    500 g gotowego maku z puszki do makowca (nie miałam innego, a rogaliki musiałam zrobić więc zrobiłam z takim jaki miałam)
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100 g daktyli pokrojonych w drobną kostkę
    100 g siekanych orzechów włoskich
    50 g rodzynek
    esencja migdałowa


    Dekoracja:

    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
    kilka kropli soku z cytryny
    50 g siekanych migdałów lub orzechów








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Ciasto

Rogale a'la marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko i wodę.
    Wymieszać rózgą. Do ciekłych składników wsypać mąkę i wyrobić ciasto przez ok. 5 minut.
    Ciasto ma podobną konsystencję jak ciasto na pierogi, jest elastyczne i lekko klejące.
    Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok.5 mm.
    Na połowie ciasta ułożyć cienkie plasterki zimnego masła. Przykryć ciastem bez masła, skleić brzegi i złożyć całość na pół.
    Ciasto ułożyć na deseczce poprószonej mąką, przykryć luźno folią i schować do lodówki na 4 godziny. Ciasto powinno urosnąć.
  • 2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć na lekko umączonej stolnicy i rozwałkować na duży prostokąt.
    Ciasto założyć 1/4 do środka, następnie założyć drugą część i całość zamknąć jak książkę.
    Ułożyć na deseczce, przykryć folią i włożyć na kolejne 4 godziny do lodówki.
    Po tym czasie jeszcze raz powtarzamy proces wałkowania, składania i chłodzenia.
    Po 3-4 godzinach ciasto podwoi swoją objętość.

    Przygotować mak:

    Mak wyłożyć do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
    Posmarować hojnie nadzieniem rogaliki.
  • 3. Gotowe ciasto przekroić na dwie części, każdą rozwałkować na duży prostokąt 22x50 cm
    Nożem lub radełkiem do pizzy pokroić na 10 trójkątów o długich bokach
    Naciąć jego krótszy bok 2-3 cm posmarować przygotowanym makiem z bakaliami.
    Zawijać rogalika od naciętego boku ku wierzchołkowi lekko rozciągając ciasto.
    Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, zostawić na 20 minut, żeby lekko urosły.

    Przygotować lukier:


    Cukier ukręcić łyżką z jogurtem i sokiem z cytryny.
    Lukrować gorące rogale i posypać orzechami


    Piec w nagrzanym piekarniku do 200'C przez ok 20 minut.
    Upieczone i gorące polać lukrem i posypać siekanymi migdałami.
    Najsmaczniejsze, wiadomo jeszcze ciepłe.

    Smacznego:

Porady

Ciasta: duńskie, półfrancuskie i francuskie należą do moich ulubionych. Są bardzo delikatne i chrupiące. Wykwintne z nadzieniem słodkim jak i z farszem słonym. Tym razem upiekłam słynne, nieziemsko smaczne rogale a'la marcińskie. Chociaż nigdy nie próbowałam tradycyjnych, myślę że nawet ze zwykłym makiem wyszły mi bardzo smaczne. Jeśli tylko dostanę biały mak, zrobię je jeszcze raz, żeby móc porównać smaki. Rogale są bardzo delikatne, niesamowicie smaczne, na jednym trudno poprzestać. Mają też piękne listki , tak charakterystyczne dla ciasta półfrancuskiego. Chyba nie będę zachwycać się nimi więcej? Zróbcie koniecznie, nie pożałujecie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować