Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać dwie łyżki miękkiego masła i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i wyrobić. ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Resztę masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm
Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na całą noc.
2.Sparzony mak zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, herbatniki i posiekaną skórkę pomarańczową. Dodać śmietanę.
Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda
3.Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta i zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
4.Rozgrzać piekarnik do 170ºC, rogale posmarować jajkiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą.
Białko lekko roztrzepać, dodać cukier puder oraz sok z cytryny, dobrze wymieszać. Ciepłe rogale polać lukrem i posypać orzeszkami
Smacznego
Komentarze