1 szkl. ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szkl. mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 g miękkiego masła ( z czego 2 łyżki używamy do ciasta)
Nadzienie:
30 dag białego maku
10 dag masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechów włoskich
10 dag zblanszowanych migdałów
rodzynki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Ponadto:
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
posiekane orzeszki lub migdały do posypania
Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn: do mleka dodać cukier i drożdże i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, rozczyn, jajko, wanilię, szybko wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce – ok. godzinę.
Schłodzone rozwałkować na blacie kuchennym na prostokąt – u mnie o wymiarach ok. 40×20, z czego krótsze boki to góra i dół. Masło pokroić w kawałki i poukładać na cieście (zostawiając margines ok. 1cm). Składamy ciasto 1/3 do góry, i nakładamy pozostałą 1/3 częścią ciasta. Rozwałkować prostokąt, ale nie podsypywać zbyt dużo mąki. Ponownie złożyć na 3 części, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Takie wałkowanie, składanie i chłodzenie powtarzać trzy razy. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc (min. 5 godz).
Na 20 minut przed robieniem rogalików wyjąć z lodówki.
2.Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę – ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
Komentarze