Jak dla mnie świetne na deserek ale jak lubicie słodkie drugie danie to też się sprawdzi :) Połączenie sera z makaronem przypomina dzieciństwo a gorące maliny moim zdaniem to ideał do każdego deseru, czy to ciasto czy lody :)
Risotto z serem i gorącym sosem malinowym z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron w leciutko osolonej wodzie, zg.zczasem wskazanym na opakowaniu. Po odcedzeniu dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.
2.Maliny chwilę przesmażamy z 2 łyżkami cukru pudru i 1/3 łyżeczki kardamonu.
3.Na patelni roztapiamy łyżeczkę cukru. Orzechy siekamy dokładnie i wrzucamy na patelnię, dodajemy szczyptę soli i potrząsamy patelnią, chwilę smażymy. Przekładamy orzechy do miseczki, stwardnieją a wówczas znów należy je posiekać lub po prostu połamać.
4.Na patelni po orzechach roztapiamy łyżeczkę masła i cukry - waniliowy i 1 łyżeczkę normalnego. Następnie dodajemy twaróg i po chwili smażenia serek śmietankowy i jogurt. Kolejno wsypujemy makaron, dokładnie mieszamy.
5.Jeśli danie jest na deser polecam aby wystygło, wtedy polewamy gorącym sosem i posypujemy orzechami. W wersji obiadowej makaron podajemy od razu. Dekorujemy pozostałym sosem, świeżą bazylią i orzechami.
Komentarze