Pyszne i sycące danie. Dość szybkie w przygotowaniu. Idealne zarówno na obiad jak i kolację.
Składniki:
2 filety z kurczaka,
ok. 150 g ryżu,
2-3 ząbki czosnku,
½ cebuli,
kawałek pora (ok 5 cm),
5-6 pieczarek,
¼ papryki czerwonej,
ok. 2 szklanki wody (np. jeśli mamy to możemy dać rosół z wcześniejszego obiadu),
1 łyżka lubczyku,
sól, ostra papryka, curry, kurkuma,
olej do smażenia ( u mnie kokosowy)
Risotto z cukinią, pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kroimy w kostkę, nacieramy ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, przyprawiamy solą, curry, ostra papryką i odstawiamy do lodówki na około 30 min ( nie jest to konieczne), smażymy.
Cukinię, paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki.
Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek lekko zgnieciony o deskę nożem i rumienimy (doda nam to pięknego zapachu ale musimy uważać aby się nie spalił bo będzie gorzki ), następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, pora, paprykę, cukinię (nie obieramy ze skórki), pieczarki, dusimy ok. 2-3 min. Dodajemy ryż, lubczyk i zalewamy 1 szklanką wody, od czasu do czasu mieszamy. Gdy ryż wchłonie wodę a będzie jeszcze twardy to dolewamy resztę. Przyprawiamy według uznania. Dusimy na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie wodę (ok. 15 min). Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy usmażonego fileta i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego!
Komentarze