RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś zabieram Was znów w kierunku północnych Włoch na przepyszne Risotto.Jest tam ono dokładnie tak samo popularne jak pasta na południu.Trudno się dziwić – zarówno pastę, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ryż do risotto – ok.200 g
    * groszek zielony ( może być mrożony ) – 1 szkl
    * ser pleśniowy typu rokpol – ok.50 g
    * cebula – 1 szt
    * czosnek -1 ząbek
    * bulion warzywny – 450 ml
    * cydr – 125 ml
    * masło -1 łyżka
    * szałwia
    * tymianek
    * sól
    * pieprz
    * oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto na cydrze z groszkiem, serem pleśniowym oraz szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz ryż – smażymy ok. 1 minutę.

    Całość zalewamy cydrem, a kiedy ryż wchłonie cydr dodajemy po kubku bulionu ( każdy kolejny dodajemy dopiero po wchłonięciu poprzedniego ).

    Na koniec dodajemy masło, ugotowany wcześniej zielony groszek oraz „porwany” ser pleśniowy.

    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami – szałwią, tymiankiem i rukwią.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Groszek Ryż Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować