Pyszna propozycja dla osób będących na diecie ale i dla tych lubiących smaczne i zdrowe potrawy. Razowe racuchy można zjeść z dżemem, syropem lub z sosem czy warzywami.
35 min
Składniki:
1 szklanka mąki żurkowej ( lub innej pełnoziarnistej )
1 szklanka wody
1/3 szklanki kleiku kukurydzianego
1 białko
2 łyżki cukru
2 łyżki słonecznika
20 g drożdży
szczypta soli
oliwa do smażenia
Razowe racuchy ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn : Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10-15 minut.
Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać i odłożyć do podwojenia objętości, w cieple trwa to około 20-30 minut.
Smażyć na odrobinie oliwy, na rumiano z obu stron.
Porady
dzieciom możemy podać je polane miodem i owocami sezonowymi
Komentarze