Razowe racuchy ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszna propozycja dla osób będących na diecie ale i dla tych lubiących smaczne i zdrowe potrawy. Razowe racuchy można zjeść z dżemem, syropem lub z sosem czy warzywami.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żurkowej ( lub innej pełnoziarnistej )
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki kleiku kukurydzianego
    1 białko
    2 łyżki cukru
    2 łyżki słonecznika
    20 g drożdży
    szczypta soli
    oliwa do smażenia

Razowe racuchy ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn : Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10-15 minut.
    Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać i odłożyć do podwojenia objętości, w cieple trwa to około 20-30 minut.
    Smażyć na odrobinie oliwy, na rumiano z obu stron.

Porady

dzieciom możemy podać je polane miodem i owocami sezonowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy