Pierwszy raz robiłam takie placuszki na sodzie, przepis jest zmodyfikowany, bo białą mąkę zastąpiłam mąką razową. Wyszły puchate i mięciutkie. Z dodatkiem frużeliny smakowały rewelacyjnie.
Składniki:
Sodziaki:
150 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki pszennej
1 duże jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
250 g jogurtu naturalnego
olej do smażenia
Razowe sodziaki na jogurcie z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki i sodę mieszamy w misce, w osobnej misce mieszamy jajko z jogurtem i cukrem, łączymy mokre z suchymi i miksujemy, ciasto musi być gęste.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy łyżką małe placki, zostawiamy odstępy by placuszki mogły swobodnie urosnąć, smażymy na złoto, odkładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
3.Frużelina wiśniowa: wiśnie przekładamy do rondelka, podgrzewam aż puszczą wodę i gotujemy często mieszając, powinny się trochę rozpaść. Jesli używam wiśni z petkami należy je po ugotowaniu przetrzeć przez sito. Ugotowane wiśnie dosładzamy cukrem, w miseczce mieszamy mąkę ziemniaczną z 1-2 łyżkami wody, mąkę wlewamy do wiśni, energicznie przy tym mieszając całość by nie powstały grudki. Ponownie stawiamy na palnik i chwilę podgrzewamy, frużelina zrobi się gęsta.
4.Placuszki podajemy z frużeliną wiśniową. Można je posypać też cukrem pudrem.
Komentarze