Razowa pizza z łososiem

0 (0 ocen)

Chyba nie ma osoby , która nie lubi pizzy:). Nadzienie i dodatki możemy dowolnie zmieniać w tym daniu, tym samym stwarzają za każdym razem nową jej odsłonę:)., Właściwie wszystko zależy od tego co akurat mamy w lodówce:). Polecam takie połączenie razowego ciasta i delikatnego łososia.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 180 gram mąki pszennej razowej typ 2000,
    • 20 gram mąki pszennej chlebowej,
    • 3 dag świeżych drożdży,
    • ok 130 ml mleka,
    • sól do smaku,
    • 1 płaska łyżeczka cukru,
    • 3 łyżki oleju,
    • 1 jajko,
    • papryka do smaku,
    Nadzienie:
    • ok ¾ puszki groszku konserwowego,
    • 320 gram łososia świeżego,
    • 2 duże cebule,
    • 100 ml śmietanki 30%,
    • 1 pomidor,
    • 1 kulka mozarelli,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • sól do smaku,
    • sok z połowy cytryny,
    • papryka do smaku,
    • olej ,
    • świeża bazylia do podania
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Razowa pizza z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. CIASTO:Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich olej, sól oraz paprykę do smaku. Następnie wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10 minut.
  • wyrośnięte ciasto 2. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • przygotowanie cebuli 3. NADZIENIE:Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Zrumienioną podlewamy śmietanką, przyprawiamy do smaku i podgrzewamy do zredukowania płynu. Tak przygotowaną studzimy delikatnie.
  • wyłożenie cebuli 4. Groszek odcedzamy.
    Z ryby (jeśli jest) usuwamy skórę. Następnie kroimy w grubą kostkę. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami do smaku.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto formujemy na cienki placek, pozostawiając nieco wyższy brzeg.
    Pozostawiony brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie wykładamy cebulę.
  • wyłożenie pozostałych składników 5. Na cebule wykładamy groszek, kostki łososia i plasterki pomidora.
    Całość pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia ciasta. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
  • wyłożenie sera 6. Tuż przed końcem pieczenia pizzę wyciągami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy i oprószamy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Łosoś Mąka razowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować