Przekładaniec z nutą pomarańcza i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć i z czterech odkroić 4 plasterki ze skórką i ogonkiem i poddusić na maśle.
Tortownice o wymiarach 22 cm wysmarować olejem , i wyłożyć jej dno , oraz boki pergaminem, na dnie ułożyć podduszone plasterki jabłek.
Resztę jabłek obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać miąższ i sok z pomarańczy oraz brązowy cukier i lekko poddusić. Ostudzić.
2.Galaretki rozpuścić w 1 l wrzątku wody. Przestudzić.
Połowę przestudzonej galaretki wlać do podduszonych , ostudzonych jabłek.
Mleko roztrzepać widelcem i dodać pozostałą galaretkę, wymieszać .
Na dno wyłożonej formy pergaminem wylać 1/2 część musu mleczno-cytrynowego i odstawić do stężenia.Po tym czasie przełożyć jabłka z galaretką ,a gdy zaczną tężeć, wyłożyć na nie drugą połowę musu , wierzch posypać płatkami i orzechami . Chłodzić 2 godziny.
3.Gdy mus mleczny z jabłkami będzie dobrze stężony , przełożyć go delikatnie na paterę i odwrócić dnem do góry, ostrożnie zdjąć formę i odkleić papier.
Komentarze