Przekładaniec z nutą pomarańcza i cytryny

5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, delikatny smak rozpływający się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    500 ml mleka zagęszczonego
    1 pomarańcza
    4 galaretki cytrynowe
    2 łyżki brązowego cukru
    4 łyżki płatków owsianych
    4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka masła
    olej
    papier pergamin
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Przekładaniec z nutą pomarańcza i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć i z czterech odkroić 4 plasterki ze skórką i ogonkiem i poddusić na maśle.
    Tortownice o wymiarach 22 cm wysmarować olejem , i wyłożyć jej dno , oraz boki pergaminem, na dnie ułożyć podduszone plasterki jabłek.
    Resztę jabłek obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać miąższ i sok z pomarańczy oraz brązowy cukier i lekko poddusić. Ostudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 l wrzątku wody. Przestudzić.
    Połowę przestudzonej galaretki wlać do podduszonych , ostudzonych jabłek.
    Mleko roztrzepać widelcem i dodać pozostałą galaretkę, wymieszać .
    Na dno wyłożonej formy pergaminem wylać 1/2 część musu mleczno-cytrynowego i odstawić do stężenia.Po tym czasie przełożyć jabłka z galaretką ,a gdy zaczną tężeć, wyłożyć na nie drugą połowę musu , wierzch posypać płatkami i orzechami . Chłodzić 2 godziny.
  • 3. Gdy mus mleczny z jabłkami będzie dobrze stężony , przełożyć go delikatnie na paterę i odwrócić dnem do góry, ostrożnie zdjąć formę i odkleić papier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować