Trufle Rafaello

0 (0 ocen)

  • 40 min

słodkie alkoholowe kuleczki

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
    50 ml wódki
    200 g herbatników
    200 g masła
    aromat migdałowy lub rumowy
    orzechy laskowe
    pół szkl śmietanki 30 %
    tabliczka białej czekolady

Trufle rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru) Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę wiórek i aromat. dobrze wymieszać przy pomocy robota po czym wyjąć masę i jeszcze przemieszać ręką. Formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego , do środka wkładać orzech laskowy. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wiórki wsypać do miseczki. Czekoladę włożyć do małego rondelka razem ze śmietanką, ciągle mieszając rozpuścić i zagotować. Gotować chwilkę, ok 3 min.
    Przestudzić a następnie moczyć kulki w czekoladzie i otaczać wiórkami, Ponownie wstawić do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy