Zostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek.
Składniki:
Do przygotowania racuszków potrzebne nam są:
szklanka zsiadłego mleka,
szklanka mąki tortowej,
1 jajko,
2 jabłka,
po szczypcie soli oraz sody,
3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego,
w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka tak 1/4 szkl.
Racuszki na zsiadłym mleku z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia przełożyć mąkę i dodać kolejno jajko, zsiadłe mleko, cukier, po szczypcie soli oraz sody. Zmiksować lub wymieszać wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy jabłka ( ja lubię jak są wyczuwalne i widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce )
2.Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki.
3.Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo !
Komentarze