Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy.
45 min
Składniki:
150 g mąki
2 jajka
1 szkl maślanki
10 g drożdży
40 g brązowego cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl startej tykwy
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Racuchy z tykwą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej maślanki z dodatkiem łyżeczki brązowego cukru. Do miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałą maślankę, rozczyn, dodajemy mąkę i cynamon. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Pod koniec dokładamy startą na tarce tykwę. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze