Racuchy z kaszą manną

4.49 (192 ocen)

Delikatne, mniej kaloryczne niż tradycyjne, wpijają mniej oleju w trakcie smażenia

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szklanka mąki krupczatki
    pół szklanki kaszy manny
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    około 150 ml mleka
    1 jabłko

Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z solą, cukrem,cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, kaszą manną i mąką krupczatką. Powoli wlewamy mleko i miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • 2. Obrane jabłko ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy do ciasta i mieszamy.
  • 3. Racuszki kładziemy łyżką na rozgrzany olej na patelni, smażymy na złoty kolor z obu stron.
    Placki osączamy na papierowym ręczniku od nadmiaru tłuszczu.

Porady

Do placuszków można dodać odrobinę skórki pomarańcza lub cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować