Rabarbarowiec - ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

rabarbarowy zawrót głowy. mam własny rabarbar więc eksperymentuje :) ogólnie to ciasto znikło w mig. pyszne, świeże, orzeźwiające, lekkie, idealne na gorące dni lata, a zimą na wspomnienie lata.

Składniki:

  • forma 25x40

    ciasto czekoladowe:

    3/4 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    2 jajka
    3 łyżki mleka (wody)
    szczypta soli

    ciasto makowe:

    5 białek
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki maku
    1 szkl mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli


    ciasto białe:

    4 białka
    1/2 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    1 kisiel truskawkowy(lub 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa rabarbarowa:
    3 szkl przesmażonego rabarbaru
    2 budynie śmietankowe
    330 ml słodkiej śmietanki 30%
    1/2 szkl cukru
    galaretka agrestowa


    masa jabłkowa:
    8-10 jabłek podduszonych
    2 galaretki truskawkowe

    galatertka rabarbarowa:
    2 - 2,5 szkl przesmażonego rabarbaru( ja dałam 2,5)
    galaretka agrestowa


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rabarbarowiec - ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto czekoladowe:
    margarynę, cukier i cukier waniliowy i mleko (wodę)na wolnym ogniu rozpuścić ciągle mieszając do połączenia składników i gotować 5 min. ostudzić. do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu ubite białka i delikatnie wymieszać. piec około 30-35 min w temp 180 stopni.
  • 2. ciasto makowe:
    białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną ,mak, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
    piec 25 min w temp 180 stopni
  • 3. ciasto białe:
    białka ubić z solą na sztywno a następnie utrwalić cukrem. kolejno dodać kisiel (mąkę ziemniaczaną)i proszek do pieczenia z mąką. piec około 25 min w temp 180 stopni
  • 4. przygotowanie rabarbaru:
    należy oczyścić i obrać rabarbar, pokroić na drobniejsze kawałki i zasypać na co najmniej 2 godziny cukrem. rabarbar wypuści sok i w tym soku należy go podsmażyć/ poddusić. z tak przygotowanego rabarbaru robimy masę i galaretkę.

    masa rabarbarowa:
    rabarbar doprowadzić do wrzenia z cukrem żeby się rozpuścił, a w śmietanie rozprowadzić budynie i wylać do rabarbaru równomiernie mieszając. po zdjęciu z ognia dosyp galaretkę i rozprowadź. jeszcze ciepłą masę wylej na ciasto czekoladowe i przykryj ciastem makowym.
  • 5. masa jabłkowa:
    jabłka oczyść, obierz i pokrój na 16, podduś a następnie do gorących jabłek dodaj galaretkę- równo rozprowadź i na pół tężejącą wyłóż na ciasto makowe i przykryj ciastem białym
  • 6. na wierzch wylewamy galaretkę rabarbarową.
    go gorącego rabarbaru wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. tężejącą wylewamy na ciasto.
  • 7. ciasto schładzamy w lodówce i jak już zastygnie możemy podawać. smacznego

Porady

wybierać trzeba tylko młode łodygi rabarbaru wtedy nie mają włókien. do masy używam śmietanki bo neutralizuje kwasy szczawianowe i jest zupełnie bezpieczne jedzenie rabarbaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować