Pyzy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże połączyć z cukrem i kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanką letniego mleka.Zrobić rozczyn.Postawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać resztę mleka, roztopiony tłuszcz.Na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, najpierw ręką, następnie napowietrzyć wybijając drewnianą łyżką.Dobrze wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 60min.
2.Z ciasta urywać kawałki i uformować kulki.Z podanej ilości wychodzi ok. 16 sztuk.Uformowane pyzy rozłożyć np. na posypanej delikatnie mąką blaszce i pozostawić przykryte do wyrośnięcia ok. 20 min.W dużym garnku zagotować trochę wody,umieścić sito do gotowania na parze nad wodą, układać luźno pyzy.Na dużym sicie jednorazowo więcej niż 5-6 sztuk ponieważ ładnie rosną.Zakryte gotować ok. 12-15 min.W tym czasie nie wolno ich odkrywać, ponieważ mogą upaść !
3.Tak ugotowane pyzy podać z sosem pieczarkowym, myśliwskim oraz wszelkimi sosami pieczeniowymi.Można podawać od razu po przygotowaniu ale również można zrobić wcześniej a przed obiadem odgrzać na parze ok. 3-4 min.Dobrze przygotowane pyzy są mięciutkie i puszyste, po przekrojeniu ciasto musi sprężynować !
4.Jest to wspaniały dodatek zastępujący ziemniaki, w moim domu był od zawsze serwowany na niedzielne obiady.Moja babcia podawała pyzy z pysznym sosem z rolad wołowych i do tego czerwona zasmażana kapusta. SZCZERZE POLECAM SMACZNEGO.
Komentarze