Pyszny torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny na urodzinki oraz inne okoliczności, znika w mgnieniu oka:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maki pszennej
    szczypta soli
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    MASA :
    2 kostki margaryny
    6 jajek
    12 Łyżek cukru
    1 kg truskawek

Pyszny torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Bialka oddzielic od zóltek, bialka ubijac na sztywna piane pod koniec ubijania stopniowo dodawac cukier i cukier waniliowy - zmikosowac na pyszysta mase nastepnie dodawac po jednym zóltku caly czas mieszajac - calosc miksowac 10 min. make i przoszek do pieczenia przesiac przez sitko i wymieszac z masa - delikatnie wymieszac! tortownice wysmarowac
    tluszczem i obsypac maka na to wylac biszkopt i wstawic do nagrzanego piekarnika na 30 min. 180 st. C. PO UPIECZENIU POCZEKAĆ AZ OSTYGNIE I PRZEKROIC NA 3 CZEŚCI. NASTĘPNI W BLENDERZE ZMIKSOWAĆ TRUSKAWKI.
    MASA:
    MARGARYNĘ UTRZEĆ NA JEDNOLITĄ MASĘ, POWOLI DODAWAĆ JAJKA UBITE Z 12 ŁYŻKAMI CUKRU, NA KOŃCU POWOLI DODAWAĆ ZMIKSOWANE TRUSKAWKI, ABY POWSTAŁA JEDNOLITA MASA. iLOŚĆ DODAWANYCH TRUSKAWEK ZALEŻY OD INDYWIDUALNYCH PREFERENCJI.
    NASTĘPNI PRZEKROJONY BISZKOPT KROPIMY ZMIKSOWANYMI TRUSKAWKAMI I PRZEKŁADAMY MASĄ.TORT DEKORUJEMY TRUSKAWKAMI I TĘŻEJĄCĄ GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ.
    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy