Nie ma to jak zapach i smak upieczonego własnoręcznie chleba.... POEZJA...
2 godz.
Składniki:
1 kg mąki chlebowej
ok. 550 ml wody
50 g świeżych drożdży
1 duża płaska łyżka soli
2 - 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
woda do posmarowania chleba
olej do wysmarowania foremek
( opcjonalnie ziarna : słonecznika, dyni, lnu, sezamu, kminku ; smażona cebula lub boczek, orzechy wszelkiego rodzaju, posiekany czosnek i jeszcze wiele innych dodatków )
Pyszny domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie, dodać rozkruszone drożdże, sól i wodę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i nie przywierające do miski i ręki. Przykryć ciasto ściereczką, umieścić w ciepłym miejscu i czekać aż podwoi swoją objętość. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i uderzać w nie pięścią 8 - 10 razy, rozprowadzić zgromadzone w nim powietrze. Na tym etapie można dodać jakiś dodatek, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i uformować podłużne bochenki. Włożyć do natłuszczonych foremek. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temp. 190 st. C., wstawić blaszki i piec ok. 45 - 60 min., aż będą złociste, a po wyjęciu z formy przy postukaniu od spodu wydadzą głuchy "pusty" dźwięk.
Wyjęte z piekarnika chleby posmarować wodą przy pomocy pędzla i pozostawić do wystygnięcia.
Porady
Uwaga : wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Komentarze