Pyszny ananasowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i miksujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Potem miksując na wolnych obrotach dodajemy żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem, dajemy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 25 minut.
Krem:
Ananasy z puszki pokroić w drobną kosteczkę. Sok który został w puszce po ananasach zagotować. Wymieszać razem: sok z cytryny, żółtka, 2 łyżki wody, cukier, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy. Po wymieszaniu składników na gładką masę, wlać je do gotującego się soku z ananasów i zagotować budyń. Gdy budyń się zagotuje wsypujemy do niego galaretkę, a następnie na samym końcu ananasy pokrojone w kostkę. Budyń wystudzić.
Śmietany kremówki ubić, i dodawać powoli do zimnego budyniu, delikatnie mieszając.
Biszkopt przekroić w poprzek, przełożyć do środka większość kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i na górę wyłożyć resztę kremu.
Posypać płatkami migdałów, lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego
Porady
Po przygotowaniu ciasto najlepiej przez godzinę schłodzić w lodówce.
Komentarze