Ciasto kawowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu.
Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-)
Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek.
Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia.
Następnie budyń studzimy.
2.Margarynę oraz masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
następnie dodajemy małymi porcjami ZIMNY budyń.
Na koniec dodajemy czubatą łyżkę kawy crema.
Wszystko miksujemy i nasz pyszny krem gotowy :-)
3.Dno blaszki wykładamy folią aluminiową.
następnie układamy warstwę waniliowych herbatników.
Krem dzielimy na pół.
Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy.
Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych.
I dajemy resztę kremu.
Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych.
4.Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy.
Ubijamy na sztywną masę.
Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną.
I nasze ciasto gotowe :-)
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, by herbatniki namiękły.
Komentarze