ciasto kawowe bez pieczenia

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe ciasto na zimowe wieczory :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

    -1,5 paczki herbatników maślanych
    -1 paczka herbatników kakaowych
    -330ml śmietany 30%
    -2 śmietan-fixy
    -1 łyżka cukru pudru
    -troszkę czekolady mlecznej do posypania ciasta

    MASA

    -1 litr mleka
    -4 żółtka
    -2 budynie śmietankowe po 40g
    -1 cukier waniliowy
    -3/4 szklanki cukru
    -125g margaryny
    -125g masła
    -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył)
    -2 płaskie łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA

    Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu.

    Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-)

    Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek.

    Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia.

    Następnie budyń studzimy.
  • krem 2. Margarynę oraz masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
    następnie dodajemy małymi porcjami ZIMNY budyń.
    Na koniec dodajemy czubatą łyżkę kawy crema.
    Wszystko miksujemy i nasz pyszny krem gotowy :-)
  • . 3. Dno blaszki wykładamy folią aluminiową.

    następnie układamy warstwę waniliowych herbatników.

    Krem dzielimy na pół.
    Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy.
    Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych.

    I dajemy resztę kremu.

    Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych.
  • . 4. Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy.
    Ubijamy na sztywną masę.
    Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną.
    I nasze ciasto gotowe :-)

    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, by herbatniki namiękły.

    Polecam, bo ciasto jest rewelacyjne :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować