Szarlotka bezglutenowa z ksylitolem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać jabłka, pokroić w średnią kostkę, i gotować w dużym garnku z wodą i odrobiną oleju kokosowego. Gdy jabłką zmiękna dodajemy trochę ksylitolu i cynamon mieszając raz po raz. Czekamy, aż wyparuje z jabłkem część wody.
2.Tortownice(20-24cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol, żółtka i olej kokosowy. Szybko zagnieść ciasto (może mieć formę okruszków różnej wielkości).
4.Nastawić piekarnik na 200'. Porcją 3/4 okruszków wlepić w spód tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić na 10 min do zamrażarki.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Wyjąć tortownice, temperature zmniejszyć na 180'. Na ciasto nałożyć gorące jabłka, ubić 3 białka, delikatnie umieścić na jabłka, przysypać to 1/3 okruszków, które zostały.
5.Wstawić tortownice na około 40 min do piekarnika.
Komentarze