Pyszna chałka i sposób zaplatania :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę.
Kiedy ciasto urośnie dzielimy je na 2 części . Z każdej części robimy 5 wałeczków równej długości . Zaplatamy tak jak pokazałam na zdjęciach :)
2.Gotowe chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia .
Po tym czasie smarujemy chałki wodą rozmieszaną z miodem i posypujemy kruszonką ( do miseczki wsypujemy pół szklanki mąki i pół szklanki cukru i wlewamy przestudzone roztopione masło , wyrabiamy w rękach okruszki ) .
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy chałki ok. 25-30 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Komentarze