Ciasto pychotka-pani Walewska

4.46 (159 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

pyszne ciasto z masą, orzechami i bezą

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę

    CIASTO:
    -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką)
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -1/2 szkl cukru pudru
    -200g margaryny
    -4 żółtka


    -dżem porzeczkowy 1 słoiczek

    Beza:

    -białka z ciasta i masy 8 białek
    -1 szkl cukru pudru
    -4 łyżki mąki ziemniaczanej

    DODATKOWO
    - posiekane orzechy włoskie do posypania około 3 porządne garście

    krem

    -3 szkl mleka
    -2 łyżki mąki pszennej
    -4 żółtka
    -2 małe budynie śmietankowe
    -1 opakowanie cukru waniliowego około 1 łyżka
    -3/4 szkl cukru

    -1 margaryna 250g
Wystaw ocenę:

4.46 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pychotka-pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto
    Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.

    Mieszamy, do całości dodajemy posiekaną zimną margarynę. Margarynę wraz z mąką rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki.


    Do całości wbijamy żółtka, białka odkładamy, bo będą nam potrzebne do bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki.

    Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego.
  • blat ciasta 3. beza
    Najpierw przygotowujemy bezę z połowy składników

    czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
    Całość wykładamy na blat ciasta , posypujemy orzechami.
  • upieczony spód 4. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy.
  • 5. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody.
  • 6. krem

    2,5 szkl mleka wlewamy do garnka, podane składniki dodajemy do 0,5 szkl mleka i miksujemy.
    Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Budyń studzimy, zimny miksujemy z margaryną.
  • przekładamy ciasto kremem 7. Wystudzone blaty przekładamy kremem i gotowe :-) Ciasto przechowujemy w lodówce.
  • 8. ciasto pychotka zawsze wychodzi i bardzo elegancko wygląda. polecam gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować