Ciasto pychotka-pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Mieszamy, do całości dodajemy posiekaną zimną margarynę. Margarynę wraz z mąką rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki.
Do całości wbijamy żółtka, białka odkładamy, bo będą nam potrzebne do bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo.
2.Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki.
Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego.
3.beza
Najpierw przygotowujemy bezę z połowy składników
czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Całość wykładamy na blat ciasta , posypujemy orzechami.
4.Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy.
5.Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody.
6.krem
2,5 szkl mleka wlewamy do garnka, podane składniki dodajemy do 0,5 szkl mleka i miksujemy.
Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Budyń studzimy, zimny miksujemy z margaryną.
7.Wystudzone blaty przekładamy kremem i gotowe :-) Ciasto przechowujemy w lodówce.
8.ciasto pychotka zawsze wychodzi i bardzo elegancko wygląda. polecam gorąco.
Komentarze