Puszysty sernik z karmelem

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Sernik którego każdy kawałek rozpływa się w ustach. Przy każdym spotkaniu rodzinnym nie może go u nas zabraknąć.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • *650g sera śmietankowego gotowego z wiaderka
    *600g sera twarogowego zmielonego
    *1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    *400 ml śmietanki 30%
    *200g białej czekolady
    *6 dużych jajek
    *1 cukier waniliowy
    *szczypta soli
    *puszka masy korówkowej
    *200g ciastek zbożowych
    *50g masła
    *garść płatków migdałów




Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszysty sernik z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciastka zbożowe zmielić w blenderze,masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy okragłej wyłożyć dokładnie ciastkami i dobrze ugnieść, wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni i piec ok 10 minut, ostudzić.
  • 2. 2.Do garnka wlać śmietankę i połamaną białą czekoladę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, ostudzić.
  • 3. 3.Ser ucierać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,szczypta soli.
    Do kremowej masy serowej dodać śmietankę z rozpuszczoną czekoladą, następie dodawać jajka jeden po drugim (masa jest rzadka).
    Wlać na podpieczony spód z ciastek.
  • 4. 4. Piec w temperaturze 150-170 stopniach przez 80 minut(zbyt wysoka temperatura powoduje wylanie masy serowej poza tortownice,trzeba kontrolować) Studzić w uchylonym piekarniku.
  • image-1j30i37 5. 5.Ostudzony sernik wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.Mocno schłodzony smarujemy karmelem.Posypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować