Puszysty sernik z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciastka zbożowe zmielić w blenderze,masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy okragłej wyłożyć dokładnie ciastkami i dobrze ugnieść, wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni i piec ok 10 minut, ostudzić.
2.2.Do garnka wlać śmietankę i połamaną białą czekoladę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady, ostudzić.
3.3.Ser ucierać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,szczypta soli.
Do kremowej masy serowej dodać śmietankę z rozpuszczoną czekoladą, następie dodawać jajka jeden po drugim (masa jest rzadka).
Wlać na podpieczony spód z ciastek.
4.4. Piec w temperaturze 150-170 stopniach przez 80 minut(zbyt wysoka temperatura powoduje wylanie masy serowej poza tortownice,trzeba kontrolować) Studzić w uchylonym piekarniku.
5.5.Ostudzony sernik wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.Mocno schłodzony smarujemy karmelem.Posypać płatkami migdałów.
Komentarze