1 kg sera mielonego (3 x mielony lub w wiaderku), 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 opakowanie 16g cukru wanilinowego, 5 jaj, 1,5 szklanki cukru, 200g miękkiego masła, 2 łyżki rodzynek lub kandyzowanych skórek z pomarańczy.
Puszysty sernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, masło, kakao i proszek do pieczenia. Następnie żółtka i śmietanę.Najpierw siekamy a później zagniatamy ciasto.Gotowe zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odkładamy do lodówki.
2.Z masła, cukru i cukru wanilinowego ucieramy masę.Powinna być gładka i puszytsa.Dodajemy same żółtka i dalej ucieramy.Z pozostałych 5-ciu białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy powoli do masy.Teraz masę delikatnie łączymy z pianą z białek. Robimy to już nie mikserem, ale ręcznie. Do połączonej masy dodajemy naponczowane rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.Znów delikatnie łączymy
3.Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto i dzielimy na 2 części. Na wyłożoną papierem dużą tortownicę ucieramy na tarce o grubych oczkach jedną z połówek ciasta.Na wierzch wykładamy całą gotową masę serową.Drugą część ciasta, podobnie jak pierwszą ucieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch masy serowej.
4.Tak przygotowane ciasto wkładamy na 60-70 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut. Następnie uchylamy delikatnie drzwiczki żeby zahartować ciasto. Sernik ma to do siebie że lubi opadać.Zahartowane można wyjąć z piekarnika do wystudzenia. Wierzch można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze