Puszysty deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek rozpuszczamy w osobnym naczyniu w 1,5szklanki gorącego ale nie wrzącego mleka. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki i powstania charakterystycznych grudek. Ostudzone galaretki umieszczamy na kilka minut w zamrażarce. Gdy galaretki zaczną delikatnie tężeć, wyciągamy je z zamrażalki i miksujemy każdą osobno na puszystą pianę. Do pucharków wlewamy pierwszą warstwę pianki i wsadzamy na kilka minut do zamrażarki aż całkowicie stężeje. Na stężałą piankę wylewamy kolejną i ponownie wsadzamy do zamrażarki. Tak samo robimy z trzecią warstwą pianki. Na koniec dekorujemy owocami i ponownie umieszczamy w zamrażarce.
Porady
Mleko nie może być wrzące. Galaretka powinna być delikatnie ścięta nie zbyt mocno.
Komentarze