Puszyste drożdżowe pierniczki

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

Osobiście nie lubię pierniczków, ale te zrobiłam dla męża i się sama na niejednego skusiłam. Bo naprawdę są wyśmienite!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 jajka
    50g drożdży
    60g masła
    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru pudru
    3 łyżki miodu
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Przyprawa do pierników
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Puszyste drożdżowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, cukier puder i sodę na stolnicę, wymieszać razem z przyprawą. Miód podgrzać i roztopić w nim masło. Do jeszcze ciepłego dodać drożdże, rozetrzeć łyżką. Do mąki wbić jajka i wlać miód z masłem i drożdżami. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 8 mm i wycinać za pomocą foremek różne kształty. Piec ok. 10 – 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Dowolnie udekorować.

Porady

Ciasto należy wałkować dość grubo wtedy pierniki są bardziej miękkie i puszyste. Nie należy piec pierników zbyt długo bo będą twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować