Puszysta pizza z wiosenno-letnim akcentem, polecam, dla dorosłych i dla dzieci.
30 min
Składniki:
Forma: tortownica o średnicy 28 cm
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki poznańskiej
2,5 dag świeżych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
Sól do smaku
Tłuszcz do formy
Nadzienie:
Kulki mozzarelli(opakowanie 125 g)
1 średni pomidor
15 dag szynki drobiowej
Ketchup
Oregano
Świeże listki bazylii
Puszysta pizza z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól do smaku, olej i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Całość wymieszać i zagnieść jednolite, sprężyste, gładkie ciasto. Odstawić by ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, rozwałkować na cienki placek, posmarować ketchupem, posypać oregano. ½ kulek z opakowania przekroić na ćwiartki, ułożyć na brzegu ciasta, zwinąć brzegi. Przenieść ciasto do natłuszczonej formy, podpiec 20 minut w temp. 180 stopni.
Szynkę pokroić w drobną kostkę, kulki mozzarelli przekroić na pół, pomidora na ósemki. Na ciasto ułożyć szynkę, polać ketchupem, ułożyć ser i pomidora, zapiec jeszcze pizzę 15 minut. Po upieczeniu pizzę udekorować listkami bazylii.
Porady
1.Zamiast ketchupu można użyć koncentrat pomidorowy 30%
Komentarze