Pulpety w sosie z suszonych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos grzybowy: Grzyby namoczyć na co najmniej godz w ciepłej wodzie/wrzątku.Odcedzić opłukać.
2.Pokroić grzyby w paski , obgotować , odcedzić pozostawiając wywar po gotowaniu grzybów.
3.Cebulę pokroić w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw.
4.Pulpety:Mięso mielone przełożyć do miski , dodać odciśniętą z mleka kajzerkę , jajko , oregano oraz sól i pieprz.
5.Dłońmi wyrobić jednolitą masę mięsną , formować małe pulpeciki , każdego obtoczyć w mące pszennej.
6.Do garnka z warzywami wlać wywar z gotowania grzybów , włożyć pulpeciki. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody do wysokości mięsa.
Gotować na wolnym ogniu 30 min, doprawić solą i pieprzem.
7.Śmietankę połączyć z paroma łyżkami sosu i ewentualnie łyżką mąki pszennej jeśli sos wyszedł za rzadki , przelać do garnka , delikatnie wymieszać .
Pulpeciki podawać z kaszą , makaronem lub ziemniakami np. w formie kopytek.
Komentarze