Pulpety w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Po prostu pyszne!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • PULPETY:
    - Mięso mielone wołowo-wieprzowe: 500 gramów
    - jajka surowe: 2 sztuki
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - sól kamienna: 0.25 łyżeczki
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - cebula , drobno posiekana: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    SOS:
    - pieczarki: 200 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - woda: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso połączyć z jajkami, bułką tartą, cebulą, czosnkiem i przyprawami.
  • 2. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Formować średniej wielkości kulki.
  • 4. Gotować we wrzątku około 10 minut.
  • 5. W rondelku rozgrzać oliwę.
  • 6. Dodać cebulę.
  • 7. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki.
  • 8. Dolać 1/2 szklanki wody.
  • 9. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i majeranek.
  • 10. Dusić na wolnym ogniu do momentu aż pieczarki będą miękkie.
  • 11. W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić łyżkę mąki (tak, aby nie było grudek).
  • 12. Wodę z mąką wlać powoli do pieczarek, cały czas mieszając.
  • Pulpety z sosem 13. Ugotowane pulpety podawać z sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować