Pulpety w sosie pomidorowym z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie.
2. W osobnym garnku również gotujemy w posolonej wodzie fasolkę.
3. Do miski dodajemy: mięso, jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna i wyciśnięty czosnek i troszkę mąki. Wszystko mieszamy i robimy średniej wielkości kulki, następnie obtaczamy w mące.
4. Gotujemy wodę (około 1l) z bulionem kostka rosołowa, ziele angielskie, pieprz oraz z pokrojoną w paski porą i marchewką.
5. Do gotującej się wody wrzucamy pulpety, żeby były zanurzone. Gotujemy 15-20 minut na koniec dodajemy troszkę mąki, żeby sos zgęstniał.
6. Ziemniaki i fasolkę podajemy z masłem
Porady
Do sosu można użyć gotowy bulion z rosołu. A do fasolki dodać dużo masła i wcisnąć dwa ząbki czosnku.
Komentarze