To są jedne z najlepszych pulpetów. Lekkostrawne, nie smażone, tylko gotowane. Najlepiej użyć mięsa wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka.
30 min
Składniki:
500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
sos:
500 ml przecieru z pomidorów (lub passaty pomidorowej)
2 łyżki oleju
1 cebula drobno posiekana
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
1 szkl. bulionu z warzyw lub z kurczaka
Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę zeszklić na oleju na patelni z przykrywką lub w garnku, w którym będziemy gotować pulpety. Do cebuli wlać przecier pomidorowy, bulion, wsypać paprykę i gotować 5 minut bez przykrycia. Jeśli trzeba to dosolić. W międzyczasie przygotować pulpety.
Pulpety:
Mięso mielone połączyć z resztą składników i ręką wymieszać żeby się składniki dobrze połączyły. Maczając palce w miseczce z zimną wodą formować nieduże kulki. Włożyć je do sosu i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Komentarze